Analyse van leerlijnen en leerdoelen over Wetenschappelijk Redeneren bij de opleiding Psychologie

Aanleiding/Doel

Hoe kom je als student te weten wat je gaat leren in een cursus? Hoe weet je als docent wat studenten aan voorkennis hebben? En hoe weet je als onderwijscoördinator wat er in de opleiding gebeurt, of wat er verbeterd kan worden? Dit project richt zich op het zichtbaar maken van leerlijnen en leerdoelen over Wetenschappelijk Redeneren bij de opleiding psychologie. Ook worden deze leerlijnen geanalyseerd, en mogelijke probleempunten worden aangepakt.  

Methode

In dit project wordt (1) zichtbaar gemaakt (in een online tool) hoe de leerlijn Wetenschappelijk Redeneren in de opleiding Psychologie vertegenwoordigd is, (2) met behulp van deze tool wordt een analyse gemaakt van mogelijke knelpunten, en (3) een plan van aanpak opgesteld voor mogelijke verbeteringen in de opleiding naar aanleiding van de analyse uit (2).

Resultaten

Doelen van dit project zijn dat: 

  • Docenten begrijpen welke onderwerpen in de opleiding de vaardigheden van Wetenschappelijk Redeneren aan bod komen. En op welk niveau en waar in de opleiding; 
  • De basis gelegd wordt voor een analyse van knelpunten; 
  • Een plan van aanpak op kan worden gesteld naar aanleiding van de analyse. 

Deze analyse is nodig voor inzicht in waar het misgaat in de opleiding. Bijvoorbeeld: studenten hebben aan het eind van het eerste jaar moeite met het integreren van teksten en het uitvoeren van een analyse. Hoe komt dat? Waar hadden ze dat moeten leren en op welk niveau? 

Tags

Lourens Waldorp, waldorp@uva.nl, Unit: Anders, 2023, SKO
Scroll naar boven