Studenten een kennisclip of video laten maken als toetsvorm stelt je in staat om studenten te beoordelen op hun vermogen op hun onderzoeksvaardigheden en om ideeën helder te visueel en aantrekkelijk te communiceren. Kennisclips moeten over het algemeen kort en krachtig zijn om de aandacht vast te houden waardoor studenten zich vooral moeten focussen op de hoofdlijn van het betoog of de informatie die ze over het voetlicht willen brengen.
Video’s in de vorm van kennisclips die studenten maken, hebben veel gemeen met het maken van bijvoorbeeld een Poster. Een posterpresentatie is een (analoge of digitale) visuele presentatie die wordt gebruikt om onderzoeksresultaten, concepten of gegevens op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier te presenteren en deze gemakkelijker te begrijpen maakt. Denk aan de resultaten van een onderzoeksproject, een nieuwe theorie of concept, de analyse van een casus of de evaluatie van een bestaand beleid of programma. Maar ook bijvoorbeeld het informeren over een bepaald onderwerp, motiveren of inspireren, overtuigen van een standpunt, delen van een persoonlijke ervaring, groei of reflectie, of delen van toekomstplannen en ambities.
Kennisclips kunnen studenten al maken met standaard Office gereedschap zoals Powerpoint. Met behulp van een professionele studio kunnen ze nog professionelere video’s maken waarbij ze zelf als spreker geheel in beeld komen. Maak afspraken via onderwijswerkplaats@vu.nl als je deze vorm in zou willen zetten in je onderwijs.
Er kan ook gekozen worden om studenten video’s te laten maken die veel verder gaan dan kennisclips. Denk aan documenataires waarbij echt filmisch wordt gewerkt. Dit vraagt wel een zeer goede aanpak van het ontwerp van het onderwijsonderdeel.
Je kunt bij toetsen van de kwaliteit van gemaakte video’s op verschillende aspecten beoordelen zoals:
- Inhoud – Presenteren de studenten juiste en complete informatie over het onderwerp.
- Structuur – Is de video logisch opgebouwd.
- Presentatievaardigheden – Is de video aantrekkelijk vormgegeven. Wordt goed gebruik gemaakt van visuals?
- Communicatievaardigheden – Is de video duidelijk en overtuigend?
Meer weten?
- Meer betrokken studenten? Laat ze zelf kennisclips maken! – Vrije Universiteit Amsterdam
- VU docent Jos Akkermans over activerend blended onderwijs – Vrije Universiteit Amsterdam
- Een uitgewerkt voorbeeld, waarbij studenten voorafgaand aan een weekthema van een cursus een video maken kun je beluisteren via deze Podcast over activerend blended onderwijs van docent Duco Bannink van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Hij vertelt hoe studenten vrijwillig in groepjes video’s maken om het thema van de week in te leiden.
Zie ook: Poster presentatie.
Tools: Pop-up studio, Kdenlive, Powerpoint.
VU Taxonomie?
KennisbasisOpleidingsspecifieke kennis en vaardigheden
Gesproken communicatie
Welke totale groepsgrootte?
Tussen vijftig en honderdTot vijftig
Tot vijfentwintig
Welke activiteitsgroepsgrootte?
IndividueelGroepsgewijs (2-4 pers)