Sollicitatie

Een sollicitatie is het proces waarbij een student zich aanmeldt voor een baan of functie. Dit proces omvat bijvoorbeeld het bijwerken van de CV, verzenden van een motivatiebrief en een gesprek met de potentiële werkgever. Het doel is om de werkgever te overtuigen dat de student geschikt is voor de functie en de juiste kwalificaties en ervaring heeft. Tijdens een sollicitatiegesprek leren de beide partijen elkaar beter kennen en beslissen ze of ze een passende match zijn. 

Er zijn verschillende manieren om een sollicitatie als toetsvorm in te zetten:

  1. Een sollicitatieopdracht – stel een opdracht op waarbij de studenten een complete sollicitatie moeten doorlopen, inclusief motivatiebrief en CV. Dit kan worden beoordeeld op elementen zoals taalvaardigheid, opbouw van het document en relevantie voor de opdracht.
  2. Een rollenspel – laat de studenten in groepen een sollicitatiegesprek nabootsen en beoordeel hen op aspecten zoals communicatievaardigheden, zelfpresentatie en vermogen om vragen te beantwoorden.
  3. Schriftelijke analyse – vraag de studenten om een ​​analyse te schrijven van een sollicitatiebrief en CV, waarbij ze aspecten als stijl, structuur en inhoud beoordelen.

Tip: laat je studenten als opdracht reageren op een echte vacature in hun vakgebied.

Deze activiteiten kun je opnemen als onderdeel van een groter project of als afzonderlijke toets. Het is belangrijk om duidelijke criteria en beoordelingsrichtlijnen op te stellen om een ​​consistente beoordeling te waarborgen.

Meer weten?

Zie ook: VU Amsterdam CareerServices, Rollenspel.

VU Taxonomie?

Interpersoonlijke vaardigheden
Gesproken communicatie
Reflexieve houding en verantwoordelijkheid
Verantwoordelijk voor studiesucces en carriëre

Welke totale groepsgrootte?

Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Individueel
Scroll naar boven