Objective Structured Clinical Examination (OSCE) – Medisch

Een Objective Structured Clinical Examination (OSCE), soms ook Stationstoets genoemd, is een praktische toetsvorm in de medische context die je kunt inzetten om de vaardigheden van studenten in de klinische praktijk te evalueren. Het is ontworpen om de competentie van de studenten en zorgverleners in het uitvoeren van specifieke taken en het nemen van beslissingen in een klinische setting te beoordelen.

Bij een OSCE evalueer je de studenten door middel van een serie van stations, waar ze specifieke klinische taken uitvoeren en beslissingen nemen. Elk station bevat een specifiek klinisch scenario waarbij je de studenten observeert terwijl ze reageren op het scenario en handelingen uitvoeren.

De stations kunnen verschillen van onderwerp, bijvoorbeeld het uitvoeren van fysieke onderzoeken (bijv. palperen), het afnemen van de medische geschiedenis of het communiceren met patiƫnten. Je beoordeelt elke handeling en beslissing met een beoordelingsformulier.

Het is belangrijk om een OSCE-toetsing goed te organiseren, bijvoorbeeld door een evenwichtige verdeling van tijd en middelen voor elk station, en door de juiste beoordelaars aan te stellen. Het is ook belangrijk om duidelijke criteria en beoordelingsscores te hebben en de resultaten van de toetsing objectief en consistent te rapporteren.

Een OSCE-toetsing is een waardevolle toetsvorm omdat het studenten de mogelijkheid biedt om hun klinische vaardigheden in een realistische setting te demonstreren en de beoordeling van deze vaardigheden op een objectieve manier te ondergaan. Het is een nuttige manier om de prestaties van studenten te beoordelen en te verbeteren, en om hen voor te bereiden op klinische praktijken.

Meer weten?

Zie ook Vaardigheidstoets.

VU Taxonomie?

Specifieke kennis en vaardigheden

Welke totale groepsgrootte?

Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Individueel
Scroll naar boven