Screencapture someone’s imagination: Studenten tonen hun beheersing van statistiek in een screencapture

Bij het Amsterdam University College (AUC) beslaan cursussen het gehele semester van 16 weken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van continuous assessment, waarbij de toetsen over het semester worden verspreid. Docenten hebben veel vrijheid bij het inrichten van de toetsing van hun cursus.

In de cursus statistiek heeft dit ertoe geleid dat een deel van de toetsing uit een screencapture bestaat. In de screencapture laten studenten door middel van een opname van hun computerscherm zien hoe ze een statistisch probleem aanpakken in de daarvoor gebruikte software. Daarbij leggen zij mondeling uit waarom ze bepaalde keuzes maken en hoe ze de uitkomsten van hun keuzes interpreteren. Op deze manier laten studenten met behulp van de opgenomen film zien dat zij de leerdoelen hebben bereikt. De screencapture stimuleert studenten om na te denken hoe zij dit kunnen aantonen en geeft een goed beeld van het diepere beheersingsniveau van studenten.

Deze vorm van toetsing is ontstaan tijdens de coronapandemie en beviel studenten en docenten zo goed dat deze ook na de coronapandemie is gehandhaafd.

Zie ook: Kdenlive, Kaltura.

Faculteit
Amsterdam University College
Toetsing integraal onderdeel van het leerproces: 2
Toetsing stimuleert eigenaarschap: 5
Toetsing bereidt voor op rol in maatschappij: 3
Niveau: Studieonderdeel
Passend bij welke categorie?
Kennisbasis
Opleidingsspecifieke kennis en vaardigheden
Gesproken communicatie

Welke totale groepsgrootte
Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke uitvoering: individueel of in groepsverband
Individueel
Scroll naar boven