Verdediging (referaat)

Een verdediging of referaat is een toetsvorm waarbij je studenten uitdaagt om hun kennis en vaardigheden te demonstreren door middel van een mondelinge presentatie, eventueel met publiek erbij. Deze vorm wordt vooral ingezet voor het verdedigen van bijvoorbeeld een onderzoek, proefschrift of scriptie waarbij een panel van docenten of deskundigen de verdediging beoordeelt. Vaak beschikt het panel al van tevoren over een schriftelijke versie van de opdracht. 

Bij een verdediging evalueer je verschillende aspecten, waaronder kennis van het onderwerp, analyse- en synthesevaardigheden, communicatievaardigheden, verdedigingsvaardigheden en het vermogen om kritiek en vragen te ontvangen en te beantwoorden. Tijdens een verdediging kan een student bijvoorbeeld verdedigen waarom ze een bepaalde onderzoeksmethodologie hebben gekozen of ze kunnen worden uitgedaagd om argumenten te leveren voor of tegen een specifiek beleid. 

Meer weten?

Zie ook: Mondeling, Poster Presentatie, Presentatie.

VU Taxonomie?

Open geest
Gesproken communicatie
Reflexieve houding en verantwoordelijkheid

Welke totale groepsgrootte?

Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Individueel
Groepsgewijs (2-4 pers)
Scroll naar boven