Kennisclip, Video

Een kennisclip is een korte video- of animatie die een specifiek onderwerp of vaardigheid uitlegt of er verdieping aan geeft. Kennisclips zet je bijvoorbeeld in om studenten visueel te helpen bij het begrijpen van complexe concepten of vaardigheden. Je gebruikt ze in de les of bij zelfstudie als je flipping the classroom toepast bijvoorbeeld. Je kunt zelf een kennisclip maken, een geschikte clip op internet of bij collega’s vinden of deze extern laten maken.

Als toetsvorm en bij het toetsen kun je een kennisclip op verschillende manieren inzetten:

  • Toetsen op begrip – laat je studenten een kennisclip zien over een specifiek onderwerp en stel vervolgens vragen om te bepalen of ze de stof begrijpen.
  • Toetsen op vaardigheden – laat je studenten een kennisclip zien over hoe een vaardigheid uitgevoerd moet worden. Denk aan een wetenschappelijke proef of een techniek. Daarna laat je de studenten de vaardigheid zelf uitvoeren en beoordeel je ze op hun prestaties.
  • Creatieve opdracht – laat je studenten zelf een kennisclip maken over een specifiek onderwerp, waarbij je duidelijk aangeeft waar de clip precies aan moet voldoen. Dit helpt bij het versterken van de creatieve vaardigheden en het begrip van het onderwerp.
  • Zelfbeoordeling of reflecie – zet een kennisclip in om de studenten hun eigen begrip van een onderwerp te laten evalueren. Zo identificeren de studenten zelf hun aandachtspunten en ontwikkelmogelijkheden, reflecteren ze actief en kunnen ze zichzelf verbeteren.

Voorbeeld: bekijk de casus van Jos Akkermans waarbij studenten een kennisclip maken als eindproduct van een opdracht.

Meer weten?

Zie ook: FeedbackFruits Interactive Video, Pop-up studio, Kdenlive, Kaltura

VU Taxonomie?

Kennisbasis
Gesproken communicatie
Reflexieve houding en verantwoordelijkheid
Verantwoordelijk voor studiesucces en carriƫre

Welke totale groepsgrootte?

Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Individueel
Groepsgewijs (2-4 pers)
Scroll naar boven