Puntocratie (Stemmen met stickertjes of streepjes)

Deze leeractiviteit is een techniek om op een open en niet-bedreigende manier te stemmen en de mate van overeenstemming tussen een groep mensen te herkennen.

Een aantal stellingen/strategie├źn worden op flip-overvellen verspreid in het lokaal geplaatst (eventueel het resultaat van een groepsbrainstorm in kleinere subgroepen). De studenten krijgen een aantal ronde stickers of gekleurde post-its die ze kunnen plakken op de optie van hun voorkeur. Nadat elke student een sticker heeft geplakt, worden de “stemmen” geteld en ‘wint’ het statement met de meeste stickertjes erbij.

Deze activiteit kan ook worden gebruikt om basisregels voor interactie vast te stellen, zodat alle studenten worden gehoord, of het kan een kortere oefening zijn halverwege de cursus om te bepalen wat studenten nog nodig hebben om zich veilig en betrokken te voelen.

Meer weten?

Zie ook https://dotmocracy.org/

Mixed Classroom fase?

Fase 1: Sensitiveren

Mixed Classroom strategi├źn?

Stel basisregels op voor interactie
Monitoren van het leerklimaat
Structureren interactie rondom perspectieven

Voor welke totale groepsgrootte?

Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Voor welke uitvoering: Individueel en/of groepsgewijs?

Individueel

Best practice van een specifieke faculteit?

Geen
Scroll naar boven