Persoonlijkheidsroos

In aanvulling op de persoonlijkheidsboom kan de oefening worden verkleind en vereenvoudigd met behulp van een andere metafoor (bijvoorbeeld een roos), waarbij de studenten toevoegen wat zij zien als hun sterke punten (bv. planning, creativiteit, punctualiteit) als de bloemblaadjes en hun uitdagingen (bv. koppigheid, uitstelgedrag enz.) als de doornen.

Deze activiteit kan worden gebruikt als start van elk groepsproject waarbij studenten wordt gevraagd aan iets samen te werken, en als startpunt voor een gesprek over hoe de groep gaat samenwerken en welke regels en afspraken ze zullen volgen tijdens het project (bijvoorbeeld: “Nu we weten dat sommigen van ons de neiging hebben om uit te stellen, zullen we dagelijks contact hebben via WhatsApp om elkaar op de hoogte te houden van ons werk”).

Zie ook onderstaande video (bedoeld voor studenten) over Leren samenwerken aan de VU Amsterdam:

Mixed Classroom fase?

Fase 1: Sensitiveren

Mixed Classroom strategiƫn?

Verminder anonimiteit
Inductie van identiteiten
Onderzoeken van eigen referentiekader

Voor welke totale groepsgrootte?

Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Voor welke uitvoering: Individueel en/of groepsgewijs?

Groepsgewijs (2-4 pers)
Groepsgewijs (5-12 pers)

Best practice van een specifieke faculteit?

Geen
Scroll naar boven