Productontwerp

Je kunt je studenten toetsen op hun kennis door ze een product te laten ontwerpen. De opdracht kan gericht zijn op het ontwerpen van een product dat voldoet aan specifieke eisen zoals duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, esthetische waarde en technische innovatie.

Vraag je studenten bijvoorbeeld om een productontwerp te maken voor een specifieke branche zoals medische apparatuur, een voertuig of consumentenelektronica. Hierbij kun je denken aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie van een bestaand product of een product waarbij de studenten zelf een oplossing moeten vinden voor een bestaand probleem. Denk aan:

  • Een technisch product, waarbij de studenten een machine, robot, auto, medische apparatuur of consumentenelektronica – of onderdelen hiervan – ontwerpen. Hierbij leren ze bijvoorbeeld meer over technisch tekenen, materialen, technische specificaties en veiligheid. 
  • Een gebouw of stedelijke planning, waarbij studenten bijvoorbeeld een huis, kantoor, winkelcentrum, park of buurt ontwerpen, of een oplossing bedenken voor een bestaand probleem hierin. Zo leren ze meer over architectuur, stedenbouw, duurzaamheid en esthetiek. 
  • Een grafisch ontwerp, waarbij de studenten bijvoorbeeld een logo, huisstijl, brochure, poster of website ontwerpen. Zo leren ze meer over kleurgebruik, typografie, beeldvorming en gebruiksvriendelijkheid. 
  • Een consumentenproduct, waarbij de studenten bijvoorbeeld een meubel, speelgoed, sieraad, verpakking of apparaat ontwerpen. Zo leren ze meer over esthetiek, duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en materialen.
  • Een bedrijfsproduct, zoals een marketingplan, businessplan of financiĆ«le analyse. Zo leren ze meer over marktonderzoek, budgettering, financiering en marketingstrategie.
  • Een game of simulatie, waarbij de studenten bijvoorbeeld een educatieve game, simulatie van een technisch proces of economisch systeem ontwerpen. Zo leren ze meer over programmeren, gameontwerp en simulatietechnieken. 

Laat de studenten hun ontwerp bijvoorbeeld presenteren aan een panel van docenten en experts uit de branche waarbij ze feedback krijgen op hun ontwerp. Hierna kunnen de ontwerpen worden beoordeeld en gewaardeerd op basis van criteria zoals technische haalbaarheid, innovatie, gebruiksvriendelijkheid en esthetische waarde. Het is ook mogelijk om de studenten te laten samenwerken in groepen, waarbij iedere groep een eigen opdracht krijgt en er eventueel een prijs is voor de beste oplossing.

Meer weten?

Zie ook: Posterpresentatie, Eindproduct, Bedrijfsbezoek, Onderzoeksproject.

VU Taxonomie?

Opleidingsspecifieke kennis en vaardigheden
Interpersoonlijke vaardigheden
Gesproken communicatie
Geschreven communicatie
Reflexieve houding en verantwoordelijkheid

Welke totale groepsgrootte?

Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Individueel
Groepsgewijs (2-4 pers)
Scroll naar boven