Systematische recensie (Systematic review)

Een systematische review is een methodologie om de best beschikbare bewijsbasis te verzamelen over een specifiek onderwerp of vraagstelling, door een grondig zoekproces met selectiecriteria, kwaliteitsbeoordeling en samenvatting van de gevonden literatuur. Systematische reviews worden vaak gebruikt in de gezondheidswetenschappen, maar kunnen ook worden toegepast in andere vakgebieden zoals sociale wetenschappen, technologie en economie. Je kunt het inzetten om je studenten de kwaliteit van bestaande wetenschappelijke literatuur over een bepaald onderwerp te laten beoordelen en om de best beschikbare bewijsbasis te identificeren.

Laat je studenten een systematische review schrijven over een specifiek onderwerp of vraagstelling. Leg ze bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem, sociale of maatschappelijke issue, of technologische uitdaging voor en vraag ze om een systematische review te schrijven over de best beschikbare bewijsbasis voor de oplossing van het probleem. Je kunst ze hierbij beoordelen of toetsen op onder meer hun zoekstrategie, selectiecriteria, kwaliteitsbeoordeling, synthese, conclusie, presentatie en bronnen. 

Een systematische review bestaat meestal uit:

  • een heldere onderzoeksvraag met selectiecriteria; 
  • een rigoureus en systematisch literatuuronderzoek;
  • een kritische beoordeling van de gevonden onderzoeken;
  • dataverzameling en het managen daarvan;
  • analyse en interpretatie van de resultaten;
  • een product of tekst om het resultaat te communiceren.

Meer weten?

VU Taxonomie?

Specifieke kennis en vaardigheden
Geschreven communicatie

Welke totale groepsgrootte?

Meer dan driehonderd
Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Groepsgewijs (2-4 pers)
Scroll naar boven