Recensie (review) / Letter to the Editor

Een recensie of review is een evaluatie of beoordeling van een product of dienst, zoals een wetenschappelijk artikel, boek, film, tentoonstelling, of een ander soort creatief werk. Een recensie kun je inzetten als toetsopdracht door je studenten te vragen een recensie te schrijven (of bijvoorbeeld filmen) over een specifiek product of dienst. Het maken van een recensie helpt je studenten bij het ontwikkelen van hun kritische denkvermogen en hun begrip van het vakgebied.

In de stijl van de recensie kun je variëren door de studenten bijvoorbeeld de recensie voor een specifiek medium (zoals krant of wetenschappelijk tijdschrift) te laten schrijven. Bij een zogeheten ‘letter to the editor’ schrijven je studenten hun recensie gericht aan een bepaalde publicatie, tijdschrift of krant om het medium te complimenteren, bekritiseren of bepaalde informatie over te brengen.

Enkele voorbeelden:

  1. Een boekrecensie – wijs je studenten een boek toe (of laat ze er zelf een kiezen binnen bepaalde kaders) en vraag ze een recensie te schrijven waarin ze hun mening geven over de inhoud, stijl, personages en bijdrage aan het vakgebied.
  2. Een filmrecensie – wijs je studenten een film toe en vraag ze er een recensie over te schrijven waarin ze hun mening geven over de verhaallijn, acteerprestaties, regie en bijdrage aan het vakgebied.
  3. Een tentoonstellingsrecensie – je studenten bezoeken een tentoonstelling en schrijven er een recensie over waarin ze hun mening geven over de gekozen kunstwerken, de opstelling, de bijdrage aan het vakgebied.
  4. Een recensie over een wetenschappelijk artikel – je studenten lezen één of meer specifieke wetenschappelijke artikelen en beoordelen het op inhoud, stijl, betrouwbaarheid en validiteit, relevantie en bijdrage aan het vakgebied.

Tip: geef duidelijke richtlijnen over wat je van de studenten verwacht, zoals de lengte van de recensie, de criteria waarop je de recensie beoordeelt, en een deadline.

Tip: bij dit soort opdrachten is het al tijd aan te raden om bijvoorbeeld FeedbackFruits Peer Review en FeedbackFruits Automated Feedback toe te passen.

Meer weten?

VU Taxonomie?

Geschreven communicatie

Welke totale groepsgrootte?

Meer dan driehonderd
Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Individueel
Scroll naar boven