Leiderschapsopdracht

Een leiderschapsopdracht is een opdracht of project waarbij studenten de gelegenheid krijgen om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en te oefenen. Bijvoorbeeld door het leiden van een groep of team, het organiseren van een evenement of het uitvoeren van een project. Ook kun je rollenspellen of simulaties inzetten om leiderschap te oefenen of toetsen. Daarnaast is reflectie een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen en verbeteren van leiderschapsvaardigheden. 

Leiderschap kun je op verschillende manieren toetsen via een opdracht, enkele voorbeelden:

  • Reflectie – laat je studenten een reflectie schrijven over hun ervaringen tijdens de opdracht, waarin ze beschrijven welke vaardigheden ze hebben ontwikkeld, welke uitdagingen ze hebben ervaren en hoe ze hun leiderschap in de toekomst zullen verbeteren.
  • Evaluatie door groepsleden – als de opdracht zich richt op het leiden van een groep, kun je de groepsleden vragen om de leider te evalueren op aspecten als communicatie, besluitvorming en conflicthantering.
  • Presentatie – laat de studenten een presentatie geven over het project of de opdracht, waarbij ze hun leiderschapsstijl en -vaardigheden demonstreren.
  • Evaluatie door jou als docent – evalueer de studenten op basis van hun prestaties tijdens de opdracht, zoals hun vermogen om doelstellingen te bereiken, hun capaciteit om problemen op te lossen en hun vermogen om een team te leiden.

Een combinatie van verschillende methoden geeft vaak meer inzicht in de leiderschapsvaardigheden van de student en levert een gebalanceerd beeld.

Tip: laat je studenten eerst hun eigen leiderschapsstijl analyseren, en bepalen welke vaardigheden ze willen ontwikkelen. Hierna kunnen ze beter een opdracht of project vinden waarmee ze deze vaardigheden kunnen oefenen.

Meer weten?

Zie ook: Onderzoek, Projecten en Producten, Productontwerp, Casusopdracht, 360 graden feedback, FeedbackFruits Self Assessment of Skills, FeedbackFruits Group Member Evaluation.

VU Taxonomie?

Interpersoonlijke vaardigheden
Reflexieve houding en verantwoordelijkheid
Verantwoordelijk voor studiesucces en carriëre

Welke totale groepsgrootte?

Meer dan honderd
Tussen vijftig en honderd
Tot vijftig
Tot vijfentwintig

Welke activiteitsgroepsgrootte?

Individueel
Groepsgewijs (2-4 pers)
Groepsgewijs (5-12 pers)
Scroll naar boven